0756 983 227 / 0723 226 814    togetherwecare.ro@gmail.com

Vizite la azil, chitare si momente pretioase

Together We Care > Stories > Vizite la azil, chitare si momente pretioase

Vizite la azil, chitare si momente pretioase

Vizitele la azil sunt experiențe care ne trezesc multe sentimente. Nu toate plăcute și eliberatoare de energie pozitivă, cum se întâmplă cu interacțiunile cu copiii și adolescenții. Sunt altceva, dar e incredibil câtă putere îți dau pentru a-ți schimba perspectiva asupra unor lucruri la care nu medităm de obicei. Cu cât afli poveștile de viață ale unor oameni care acum sunt aproape de sfârșitul ei, cu atât mai mult te determină să ai momente de reflecție asupra vieții tale de până acum și asupra anilor ce urmează.

Anul acesta, înainte de Crăciun am avut ocazia să vizităm un azil de vârstnici din comuna Sălicea. Am avut parte de un grup de oameni tineri și talentați care și-au pregătit cu entuziasm și seriozitate un repertoriu deosebit de colinde, cât se poate de tradiționale. Și-au așezat frumos instrumentele muzicale în portbagajul mașinilor și împreună am pornit spre Sălicea.

Odată ajunși, ne-am bucurat de primirea călduroasă a personalului și am înaintat pe coridoarele azilului până în sala principală, unde urma să îi întâlnim pe cei care încă erau capabil să stea departe de patul și salonul lor pentru a asculta colindele pregătite. A fost frumos să vedem cum își aduc aminte de versuri pe care le-au învățat de la străbunici, bunici și părinți. Au recunoscut că pe unele nu le mai cunosc pentru că în timp s-au schimbat din cuvintele colindelor originale. Dar pe majoritatea le cântau cu ochii țintiți pe noi. Ne cercetau din priviri, le plăcea să vadă lume nouă care le trece pragul. Pe de altă parte, câțiva cântau cu privirea pironită într-un punct anume și parcă se gândeau la alte vremuri în care, așa cum o făcuseră acum, și atunci cântau “aproape aceleași versuri”.

Pentru că unii dintre cei internați nu au avut capacitatea fizică de a ni se alătura în sala principală și poate nici nu era îndeajuns spațiu, au rămas în saloane. Dar nu au fost uitați, personalul prietenos ne-a invitat să intrăm la colindat și la ei. Le-am împărțit un mic cadou dulce și cuvintele vestirii Nașterii Domnului. Au fost zâmbete și discuții frumoase între noi, dar și cereri de colinde în maghiară, lucru care ne-a prins oarecum nepregătiți. În final, am contat pe una dintre fete care, fără acompaniament instrumental, a reușit să o bucure mult pe una dintre bunicile internate. A fost un moment special resimțit de toată trupa de colindători în care doar cele două cântau și zâmbeau, privindu-se una pe alta.

Vizita noastră a durat câteva ore, timp în care am reușit să vorbim cu câțiva dintre cei internați. Oameni care ne-au spus că bătrânețea e grea și lungă, iar tinerețea e cel mai frumos cadou pe care trebuie să-l prețuim cu înțelepciune. Noi le-am urat sănătate multă și apropiere de Domnul iar ei încuvințând ne mulțumeau pentru că le-am fost alături. “Eu vă doresc vouă să rămâneți tineri mereu și să nu îmbătrâniți niciodată” – așa a sunat una dintre cele mai frumoase urări din partea lor.

Mai departe nu vă deslușim prin cuvinte scrise din tastatură, ci vă încurajăm să cautați și voi să ajutați, acolo unde sunteți, în familie, printre vecini și colegi, cunoștințe și rude îndepărtate care poate au nevoie să aibă pe cineva aproape. Veți trăi momente frumoase cu bucurie sau tristețe, ascultând mai mult decât vorbind și dăruind mai mult decât primind.

Mulțumim mult celor care s-au implicat, căutând să-și petreacă astfel timpul și energia!

    Lasa un comentariu